strona 2
strona 1
strona3

Współpraca

„Tym możesz robić to, czego ja nie potrafię.

Ja mogę robić to, co się Tobie nie udaje.

Wspólnie możemy dla Pana Boga

dokonać czegoś zupełnie wspaniałego”

św. Matka Teresa z Kalkuty

Dzięki zaangażowaniu wielu ludzi dobrej woli, w ubiegłym roku mogliśmy wesprzeć tysiące potrzebujących.

To nasi Darczyńcy, Przyjaciele i Mecenasi są tymi, bez których nie moglibyśmy tak skutecznie pomagać. Dziękujemy!

Zapraszamy również Ciebie do tego grona! Jak możesz pomóc? Dowiedz się TUTAJ lub wpłać datek TU

Zapraszamy do zapoznania się z naszą działalnością – Rok 2017 w Caritas Archidiecezji Białostockiej

Uratowaliśmy Katolicki Ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień METANOIA, utrzymaliśmy tytuł Mistrza Dobroczynności (274 tysiące złotych na METANOIĘ w ramach akcji Kilometry Dobra), rozpoczęliśmy projekt Arka – dom w Supraślu dla dorosłych z niepełnosprawnością intelektualną, stworzyliśmy świetlicę w Sokółce, „uskrzydliliśmy” 58 utalentowanych uczniów.

Podsumowujemy 2017 rok. Przez ostatnich 12 miesięcy, Caritas Archidiecezji Białostockiej pomagała:

DZIECIOM – ponad 700 dzieci i ich rodziny

Jesteśmy przy najmłodszych. W Domu Matki i Dziecka i Rodzinnym Domu Dziecka obejmujemy opieką 17 dzieci. W placówkach wsparcia dziennego: tych specjalistycznych, ale i osiedlowych świetlicach, z darmowych zajęć, posiłków i półkolonii korzysta 152 dzieci. Na wypoczynek letni  zaprosiliśmy 46 uczniów, tornistry „pełne uśmiechów” – dostało 600 dzieci z archidiecezji. 63 wybranych, utalentowanych młodych ludzi dostaje też stypendia w ramach programów „Skrzydła” oraz „Dwa talenty”.

BEZDOMNYM I UBOGIM  – ponad 1300 osób

Zapewniamy dach nad głową i posiłki. Tym, którzy mają dom – dajemy to, czego w nim brakuje: ubrania, jedzenie. Z noclegowni skorzystało w 2017 r. 567 osób: 454 mężczyzn i 83 kobiety. Pracownicy Centrum Pomocy Samarytanin wydali  7740 paczek, pracownicy noclegowni – 79 tysięcy posiłków. Dbamy także o aktywizację, pomagamy walczyć z uzależnieniem, znaleźć pracę: z naszych programów skorzystało 99 mieszkańców gmin: Jasionówka, Wasilków, Michałowo, Supraśl, Czarna Białostocka, Juchnowiec Kościelny, Knyszyn.

NIEPEŁNOSPRAWNYM – 157 osób

Staramy się, by w społeczeństwie dojrzało przekonanie, że miejsce niepełnosprawnych jest wśród innych ludzi, nie w zamkniętych czterech ścianach. Środowiskowy Dom Samopomocy w Białymstoku, obejmujący opieką od poniedziałku do piątku przez 8 godzin dorosłe osoby niepełnosprawne, miał pod swoimi skrzydłami 47 podopiecznych.  Kolejnych 105 osób korzysta z Warsztatów Terapii Zajęciowej w Białymstoku i Mońkach.

UZALEŻNIONYM – ponad 150 osób

Otaczamy profesjonalną opieką. Pomagamy stanąć na nogi, zrozumieć siebie, zbudować swój świat od nowa. Po pierwsze – METANOIA, Katolicki Ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień. W roku 2017 przyjęto tam 32 pacjentów, cały, roczny program ukończyło 11 osób. Po drugie – Punkt Konsultacyjno-Informacyjny o Problemach Alkoholowych. W 2017 r. z oferty Punktu (zgłaszając się osobiście, telefonicznie czy też mailowo) skorzystały 142 osoby, w tym: 54 kobiety i 88 mężczyzn. To ludzie uzależnieni od alkoholu, narkotyków, hazardu i seksu, osoby doświadczające przemocy domowej.

CHORYM – ponad 11 000 pacjentów

Jesteśmy także przy potrzebujących pomocy medycznej, w ich domach. Caritas Archidiecezji Białostockiej zapewnia usługi opiekuńcze, prowadzi też Stacje Opieki, czyli placówki opieki pielęgniarskiej nad osobami starszymi, przewlekle chorymi, niepełnosprawnymi i niemowlętami. Pielęgniarki odwiedzały pacjentów w domach 7512 razy, położne 257, w gabinecie odbyły 1556 wizyt, położne – 90. Usługi opiekuńcze w 2017 roku działały w Białymstoku, Jasionówce (projekt finansowany przez gminę) i Choroszczy.

MIGRANTOM I UCHODŹCOM – 330 osób

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom dofinansowywało wynajem mieszkań i opłaty za przedszkole , leki, wyprawki szkolne. 11 dzieci wzięło udział w turnusie integracyjnym. W 2017 roku z pomocy Centrum skorzystało 330 osób. Największą grupę uchodźców stanowią obywatele Federacji Rosyjskiej narodowości czeczeńskiej, a także Ukraińcy.  Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom zakończyło działalność z dniem 31 grudnia 2017 r.

Chcemy wykonywać naszą pracę jeszcze lepiej. Trafiać do kolejnych osób, doświadczonych przez los. Upomnieć się o ich poszanowanie, godność, należyte prawa i warunki do życia.

Aby to się udało, prosimy Państwa o wsparcie naszych dzieł poprzez

– modlitwę w intencji podopiecznych, pracowników i wolontariuszy Caritas

– wsparcie finansowe: wpłać dowolną darowiznę TUTAJ

– zaangażowanie w wolontariat: więcej informacji TUTAJ