WIGILIA DLA POTRZEBUJĄCYCH

Caritas Archidiecezji Białostockiej wraz Fundacją Rodziny Czarneckich oraz Zespołem Szkół Katolickich im. Matki Bożej Miłosierdzia już po raz ósmy zorganizowała Wigilię dla osób samotnych, bezdomnych i potrzebujących.  24 grudnia 2020 r. o 12.00 pod białostocką Katedrą kilkaset osób otrzymało paczki z gotowymi daniami wigilijnymi, opłatkiem, żywnością o długim terminie przydatności oraz chemią.

Spotkanie, wspólną modlitwą i poświęceniem pokarmów, rozpoczął Jego Ekscelencja Ksiądz Arcybiskup Tadeusz Wojda Metropolita Białostocki. Ks. Jerzy Sęczek – Dyrektor Caritas przeczytał fragment Ewangelii oraz złożył wszystkim zebranym świąteczne życzenia. Do życzeń dołączył również przedstawiciel Fundacji Rodziny Czarneckich – Maciej Zakrzewski oraz Marszałek Województwa Podlaskiego – Artur Kosicki. Wszystkich zebranych w świąteczny nastrój wprowadził dźwięk kolęd oraz przygotowana specjalnie na tę okazję bożonarodzeniowa szopka.

W rozdawaniu paczek, oprócz grupy wolontariuszy, pomagali żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej oraz Grupa Ratownicza Nadzieja.

Partnerem strategicznym Wigilii dla potrzebujących była firma Selgros Cash&Carry oraz Województwo Podlaskie.