banner na strone po zmianie fotki 1 v2
strona 1
strona3
WDPD2017_plakat_www_Caritas

Tegoroczne Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom – pod hasłem “Miłosierdzie jest jedno”

To już XXIV edycja dzieła, które swoją pomocą obejmuje potrzebujące dzieci w całej Polsce.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom jest wspólnym, ekumenicznym dziełem tworzonym przez Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonię Kościoła Ewangelickiego i Eleos Polskiego Kościoła Autokefalicznego. To akcja, która od ponad dwóch dekad służy potrzebującym dzieciom zapewniając im m.in. posiłki, stypendia, wakacje, leczenie i rehabilitacje. Corocznie diecezjalne Caritas rozprowadzają wspólnie blisko 3 miliony świec. Dzięki temu  każdego roku kilka milionów dzieci z ubogich rodzin w całej Polsce otrzymuje m.in. ciepłe posiłki oraz wyjeżdża na wypoczynek w okresie wakacyjnym. Tegorocznej edycji przyświeca hasło „Miłosierdzie jest jedno”, które podkreśla ekumeniczny charakter tego dzieła, organizowanego z zaprzyjaźnionymi organizacjami charytatywnymi. Oznacza jedno miłosierdzie, które przejawia się w konkretnym działaniu polegającym na niesieniu bezinteresownej pomocy dzieciom. Miłosierdzie to kategoria obecna w nauczaniu wszystkich kościołów chrześcijańskich. To szczególny wymiar miłości – solidarnością z tymi, którzy mierzą się z trudnościami, współczuciem, życzliwością, okazanie pomocy potrzebującemu bez względu na jego wyznanie, pochodzenie czy pozycję społeczną.

Świece, począwszy do pierwszej niedzieli Adwentu można nabywać w parafiach Archidiecezji Białostockiej oraz w Centrali Caritas przy ul. Warszawskiej 32 w Białymstoku. Gorąco zachęcamy do włączenia się w akcję.