banner na strone po zmianie fotki 1 v2
strona 1
strona3
23319489_1927677217497436_8365269504302606682_n

Zbiórka żywności “Tak, pomagam”

To już trzynasta edycja ogólnopolskiej akcji “Tak, pomagam”. Caritas Archidiecezji Białostockiej kolejny raz dołącza do pozostałych diecezjalnych Caritas w naszym kraju, aby w okresie przedświątecznym wspomóc najbardziej potrzebujących. Zbiórka żywności odbędzie się w piątek 8 grudnia 2017 r. oraz sobotę 9 grudnia 2017 r.

Miejscowości, które w tym roku włączyły się w przedświąteczną akcję to: Białystok, Supraśl, Wasilków, Czarna Białostocka, Zabłudów, Knyszyn, Mońki, Kuźnica, Sokółka, Choroszcz, Krypno (w sumie 65 wybranych sklepów sieci: PSS Społem Białystok, Biedronka, Lewiatan oraz Lidl).

W zbiórce wezmą udział pracownicy oraz wolontariusze Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas. W ramach zbiórki darczyńcy (klienci sklepów) mogą przekazać produkty żywnościowe o długim terminie ważności np. olej, mąkę, kaszę, makaron, kawę, herbatę, słodycze itp.

Zebrana żywność trafi do Centrum Pomocy Samarytanin przy ul. Kolejowej 26a w Białymstoku, gdzie zostanie przekazana w formie paczek świątecznych wszystkim osobom potrzebującym: rodzinom wielodzietnym, osobom samotnie wychowującym dzieci, bezdomnym, chorym i bezrobotnym, a także osobom pracującym, których nie stać na zakup żywności.

Każdorazowo, w ramach przedświątecznej zbiórki żywności, białostockiej Caritas udaje się zebrać od dziesięciu do kilkunastu ton żywności.