banner na strone po zmianie fotki 1 v2
strona 1
strona3

Zbiórki żywności

„TAK, pomagam!” – to hasło ogólnopolskiej zbiórki żywności prowadzonej przez Caritas dwa razy w roku, w okresie przedświątecznym. Jej celem jest pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych w przechowywaniu. Zebrane w ten sposób dary   trafiają do najuboższych rodzin i placówek Caritas, przygotowane są z nich świąteczne posiłki i paczki. Zbiórki prowadzone są w kilkudziesięciu sklepach sieci Biedronka, Lewiatan, oraz PSS Społem, bierze w nich udział kilkaset wolontariuszy Caritas.

Caritas diecezjalne prowadzą także lokalne zbiórki żywności, które są na stałe wpisane w kalendarz pracy Parafialnych Zespołów Caritas. Jednak zwiększająca się liczba osób, które korzystają z pomocy Caritas, oraz wzrastająca liczba beneficjentów programu PEAD była impulsem do zorganizowania zbiórki o skali ogólnopolskiej. Pierwsza przedświąteczna zbiórka żywności pod hasłem: „TAK, pomagam!” odbyła się w grudniu 2011 roku. Według statystyk GUS, w Polsce z powodu skrajnego ubóstwa cierpi 2 mln osób, a 26% gospodarstw domowych nie może pozwolić sobie na zaspokojenie bieżących potrzeb, w tym pełne wyżywienie.