baner kilometrry dobra_www

Tornister pełen uśmiechów

Caritas Archidiecezji Białostockiej od 2011 roku bierze udział w ogólnopolskiej akcji „Tornister pełen Uśmiechów”, której pomysłodawcą i organizatorem jest Caritas Polska (pierwsza edycja tej akcji odbyła się w roku 2010). Głównym celem kampanii jest zwiększenie szans edukacyjnych uczniów poprzez przygotowanie wyprawek szkolnych dla najbardziej potrzebujących dzieci. Kampania prowadzona jest w okresie wakacji.

Aby wziąć w niej udział należy pobrać pusty plecak w swojej parafii lub siedzibie Caritas przy ul. Warszawskiej 32 w Białymstoku (można również zakupić plecak we własnym zakresie), napełnić go odpowiednimi przyborami szkolnymi i zwrócić gotową wyprawkę do parafii lub centrali Caritas. Za pośrednictwem Caritas wszystkie przygotowane wyprawki trafiają do potrzebujących rodzin, które zwróciły się z prośbą o pomoc i udokumentowały swoja trudną sytuację. Ważne jest, aby artykuły były nowe i estetyczne, by obdarowane dzieci poczuły prawdziwą radość i zachętę do pracy w nowym roku szkolnym.