strona 2
strona 1
strona3

„Kilometry Dobra”

„Kilometry Dobra” to ogólnopolska akcja mająca na celu pobicie rekordu Guinnessa oraz zebranie funduszy na realizację celów organizacji biorących w niej udział.

Caritas Archidiecezji Białostockiej w ramach kampanii Kilometry Dobra już po raz trzeci zbiera fundusze na pomoc dzieciom i młodzieży uzależnionym od narkotyków i środków psychoaktywnych. Aby nasi młodzi podopieczni mogli w bezpiecznych i godnych warunkach odbywać swoją roczną terapię, niezbędne jest dokończenie prac remontowych budynku Katolickiego Ośrodka Wychowania i Terapii Uzależnień „Metanoia”. Na te 12 miesięcy, które są czasem leczenia i powrotu do życia w trzeźwości, placówka staje się ich drugim domem. Chcemy zapewnić naszym podopiecznym jak najlepsze warunki do życia, tak aby czuły się tu bezpiecznie i domowo.

W dwóch poprzednich edycjach kampanii Kilometry Dobra zebraliśmy 491 000 złotych, które w całości przeznaczyliśmy na remont ośrodka „Metanoia” – była to prawie połowa sumy potrzebnej do uratowania placówki. Aktualnie budynek w stanie surowym czeka na wykończenie wnętrz oraz wyposażenie. Liczy się każda złotówka. Dołóż swoje metry dobra!
Pomóż nam osiągnąć wymarzony cel i wspieraj dzieci i młodzież w powrocie do zdrowia i trzeźwego życia.

Tego samego dnia organizacje partnerskie w każdym z uczestniczących miast podejmują próbę ułożenia nieprzerwanego ciągu z monet o nominale 1 zł na odcinkach o długości 77 km w celu pobicia Rekordu Księgi Guinnessa. Obecnie Rekord Guinnessa należy do austriackiej organizacji BG/ BORG Kirchdorf an der Krems, która 9 grudnia 2011 roku ułożyła ciąg o długości 75,24 km składający się z miliona jednocentówek euro.